Saveti za izbor kancelarijske radne stolice

Rad u sedećem položaju je svakodnevnica kod velike većine ljudi, pa je jednako često da se javljaju zdravstveni problemi karakteristični za dugotrajno sedenje. Uz redovno pravljenje pauza i pravilno sedenje, jedan od bitnijih faktora o kojima treba razmišljati je i radna stolica u kojoj se to vreme u radu provodi. Naravno, time se nameće ideja o nabavci novih stolica adekvatnijih za višečasovnu neprekidnu upotrebu, ali tu se odmah javlja i problem – kako se odlučiti za što bolju stolicu u tako velikom izboru koji je u ponudi?

Navešćemo neke smernice koje bi taj izbor mogle značajno da suze i pomognu pri odabiru radne ili daktilo stolice koja ispunjava što više Vaših prohteva:

1. Ergonomičnost stolice

 Verovatno najvažnija stavka na koju vredi obratiti pažnju je koliko nam stolica nudi potporu i kakvo nam je držanje dok sedimo u njoj. Obratite pažnju na stolice koje imaju deblju postavu i ergonomičan oblik sedišta i naslona ili one sa mrežnim elementima koji dopuštaju disanje kože, a ako je moguće, dobro je da uz to imaju i lumbalnu potporu i visok naslon – odmorište za glavu i ramena. Svakako je idealno da stolica bude prilagodiva i da ima dodatna podešavanja za otpor pri pokretima, ili čak da bude potpuno prilagođena aktivnom radu, ali to iziskuje dosta veliko ulaganje.

2. Dimenzije sedišta i naslona

Stolicu treba birati prema svojoj veličini, odnosno visini, težini, širini kukova i dužini nogu. Noge bi trebalo da nam stoje pod 90 stepeni sa stopalima potpuno oslonjenim na pod, blago razmaknute sa zadnjim delom kolena nekoliko centimetara odmaknutim od prednje ivice sedišta. Pri tome, leđa treba da su nam potpuno i prirodno naslonjena na naslon. Širina sedišta treba da bude po par centimetara šira od kukova sa obe strane. Neke stolice nude i prilagođavanje dubine i nagiba sedišta, ali čak i one koje to nemaju mogu nam savršeno odgovarati ako se dimenzije poklapaju. Većinu tih informacija možete izmeriti sami za sebe i uporediti sa specifikacijama koje se nude za stolicu koja vas zanima.

3. Dodaci i prateća oprema stolice

U zavisnosti od tipa posla kojim se bavite i toga koliko često imate potrebu da ustajete tokom rada zavisiće i vaše potrebe za rukonaslonima i silikonskim točkićima. Ako se, recimo, često pomerate sa svog radnog mesta možda će vam odgovarati neka od stolica bez rukonaslona, ali ćete želeti da uzmete silikonske točkiće upravo zbog čestog pomeranja stolice. Takođe, nekim ljudima odgovara da imaju naslon za glavu, dok drugima više odgovara dodatni osećaj slobode bez naslona.

Ukoliko se odlučite za stolice sa naslonom za glavu ili rukonaslonom, obratite pažnju da oni budu podesivi i da mogu da se dovedu u položaj koji vama odgovara.

4. Cena

Svakako da će ovo za veliku većinu biti primarna kategorija po kojoj će se radna stolica birati, ali ne treba dozvoliti da nam to bude i jedini kriterijum pri odabiru – ta stolica će biti mesto na kojem provodite značajan deo vremena radnog dana. Često se ljudi neko vreme nakon kupovine pokaju što nisu odvojili nešto veću sumu za stolicu, već su se odlučili za jeftiniju stolicu za koju se ispostavi da im manje odgovara. Jasno je da ne može svako priuštiti da kupi neku od radnih stolica koje „mogu sve“ i spadaju u industrijske standarde u svetu, poput Aeron, Embody i Ergohuman modela, ali i među onim nešto jeftinijim stolicama mogu se pronaći modeli koji ispunjavaju prohteve, pogotovo ako se detaljno uputimo u karakteristike stolice pre kupovine.

5. Izgled i dizajn

Naravno da i izgled predstavlja karakteristiku koja će umnogome presuđivati pri nabavci stolice, ali i tu treba imati meru. Neke stolice su izvanrednog dizajna i pravljene od skupljih materijala, ali nisu toliko udobne za dugotrajni rad i pre pripadaju salama za sastanke nego radnom prostoru, dok među onim stolicama sa najviše mogućnosti podešavanja ima modela koji izgledaju vrlo neugledno upravo zbog svih dodatnih funkcija koje su im dodate. Većina modela stolica postoji i u više različitih varijanti, tako da je moguće da vidite stolicu koja je u svojem osnovnom obliku vrlo neprivlačna, dok recimo sa drugačijom bazom i u drugoj boji izgleda vrlo atraktivno.

Kombinovanjem ovih elemenata i uz malo uloženog vremena mnogo lakše će Vam biti da napravite pravi izbor stolice i dobijete upravo stolicu kakvu ste zamišljali.

×

Cart

Standardni dezeni nameštaja