10 najznačajnijih stolica od kamenog do digitalnog doba – deo 2.

6. Revolucija na kojoj se sedi

Prava revolucija među stolicama desila se krajem 19.veka. Austrijanac Tronet 1858. godine plasirao je stolicu sastavljenu od šest savijenih drvenih delova, deset šrafova i dve podloge. Ova stolica bila je jeftina i brza za proizvodnju. Lagana i dugotrajna, jednostavna za sklapanje i transport. Zahvaljujući svim ovim karakteristikama postala je najuspešniji proizvod industrijskog dizajna 19. veka. Njena forma u drugim ili sličnim materijalima i danas se masovno imitira.

7. Baš čelik

Wasilly Chair bila je i utemeljivač njene nove ere u dizajnu stolica, kao i jedan od prvih proizvoda na kome je upotrebljen cevasti čelik. Njegova snaga, lakoća i čvrstoća otvorili su čitavo poglavlje u svetu dizajna. Masovniju proizvodnju stolice omogućiila je firma Thonet.

Wasilly stolica i dolazak moderne ere

8. Manje je više

Tvorac ništa manje slavne fraze „manje je više“, arhitekta Mies van der Rohe, udružio se s enterijeristom Lilly Reich u pisanju istorije. Sačinjena od reflektivnog hroma i kože, niska, široka, blago zakrivljena i izrazito moderna, Barselona odiše komforom i formalnošću, luksuzom i jednostavnošću. U proizvodnji se našla tek 1953. godine.

Barcelona - komforna i bezvremenska fotelja

9. Svi za jednu, jedna za sve

Prve plastične stolice u masovnoj produkciji bile su Lounge/Dining/Rocker Arcmchair Rod. Odlikovalo ih je plastično sedište koje može da se prikači na različite baze od metala čineći nesvakidšnju elegantnost.

Dolazak moderne ere i stolica od PVC materijala

10. To je ergonomija, nije monotonija

Vrhunac u potrebama modernog poslovnog čoveka dostigla je Aeron stolica. Ergonomija je postala zahtev broj jedan, ali Aeron je zadržao i otmeni stil. Kao pobednik brojnih testiranja ova stolica se svojom strukturom prilagođava ljudskom telu a sam dizajn daje novi smisao eleganciji i stilu.

Aeron - ergonomija na vrhunskom nivou i najpoznatija kancelarijska stolica na svetu

Tokom vekova, menjala je i menja oblik, formu, materijale, ali njena funkcija ostaje ista – mesto za sedenje, a njen imperativ – udobnost. Stolica će i u budućnosti sigurno nastaviti svoj razvoj u korak sa potrebama čoveka i njegovom svakodnevicom prateći jedinstvene stilove, namene i ljudska dostignuća.

×

Cart

Standardni dezeni nameštaja