Kancelarijske stolice i nasloni za noge – najnezapaženiji pomoćnici pri sedenju

U modernom radnom okruženju produženi periodi sedenja za radnim stolom ili računarom predstavljaju uobičajen scenario, tako da se sve više obraća pažnja na kvalitet i udobnost stolica koje se koriste. Međutim, postoji još jedno pomagalo koje ume da bude jednako korisno, a posvećuje mu se mnogo manje pažnje. U pitanju su, naravno, nasloni za noge.

Na prvi pogled reklo bi se da naslon za noge ne nudi neke posebne ergonomske prednosti, ali to bi bila krajnje netačna konstatacija. Čest je slučaj da stolica, koliko god dobra bila, jednostavno ne pruža neke mogućnosti podešavanja koje se lako mogu nadomestiti upotrebom naslona. Da bismo videli kako nasloni za noge pomažu naše držanje pri sedenju, pogledaćemo prvo kakvo držanje je uopšte pravilno za duže periode sedenja:

  •         Potrebno je sedeti blago nagnuti unatrag.
  •         Kukovi treba da se nalaze blago iznad nivoa kolena.
  •         Stopala ne treba da stalno stoje ravno na podu, već im je potrebno često menjati položaj

Neke stolice nam jednostavno po visini  može biti veoma komplikovano podesiti tako da nam kukovi stoje u dobrom položaju u odnosu na kolena ako smo nagnuti unatrag, i u tom slučaju stopala će nam se nalaziti uglavnom u istom položaju, ravno na podu, što nije poželjno.

Dobri nasloni za noge rešiće nam taj problem, pošto ćemo pomoću njih moći da namestimo nogu u pravilan položaj, i imaćemo mogućnost da noge pomeramo i menjamo nagib naslona za noge tokom sedenja. Takođe, upotreba naslona će nas podsticati da sedimo pravilnije, duboko u stolici, čime stolica nosi veći deo tereta našeg tela.

Zbog bolje usmerenog pritiska na stopala, odmaraju se i mišići nogu i donjeg dela leđa, a i poboljšava se protok krvi u nogama. Nasloni za noge sa mogućnošću slobodne promene nagiba naslona su još bolji, pošto predstavljaju svojevrsnu stolicu za ljuljanje, samo za stopala.

Dakle, prilagodljivi nasloni za noge nam nude sledeće prednosti:

  •        Dva položaja visine oslonca za noge
  •        Podržava stopala i olakšava teret za ostatak noge i kičmu
  •        Poboljšanu cirkulaciju usled pokretne platforme za noge
  •        Tekstura na osloncu masira stopala i podstiče cirkulaciju u nogama
  •        Prilagodivi naslon može da menja nagib i do 30 stepeni unapred ili unatrag
  •        Moguće je zaključati odabrani nagib u odgovarajućem položaju
×

Cart

Standardni dezeni nameštaja